Marta Zore

ŽIVLJENJEPIS

Marta Zore, rojena 21. 8. 1964, ima status svobodne ustvarjalke na področju kulture.

Ob zaključku osnovne šole pri 14.letih ob spremljavi pianista kot pevka nastopi s klasičnimi samospevi.

S 15. leti se začne učiti solopetje pri prof. Sabiri Hajdarevič. S 15. leti prične voditi tudi cerkveni pevski zbor, kjer igra tudi orgle. Ob vsem tem kot sopranistka nastopa z mešanim oktetom glasbene šole Kranj in se na glasbeni šoli uči tudi klavirja. Z oktetom glasbene šole Kranj koncertirajo širom po Sloveniji, med drugim nastopijo tudi na rojstnem dnevu maršala Tita v Beogradu.

S 16.leti je sprejeta na srednjo glasbeno šolo v Ljubljani, kjer se uči solopetja, klavirja in kasneje še alt saksofona pri prof. Andreju Arnolu.

Pri 19.letih dobi glavno žensko vlogo v gledališki predstavi Androkles in lev v Prešernovem gledališču v Kranju.V vlogi Izabele odigra preko 30 predstav.

Pri 20.letih v Sinhro studiu RTV Slovenija sinhronizira celotno risano serijo Fračji dol. Po izteku gledaliških predstav ustanovi glasbeno skupino Cancan s katero prične nastopati širom po Sloveniji in Hrvaški.

Za tem se pridruži glasbeni skupini New Swing Quartet, ki v razširjeni zasedbi skupaj z Alenko Godec in Metko Štok med drugim nastopi tudi na razprodanem koncertu v Galusovi dvorani. Aranžmaje za to zasedbo je ustvarjal dirigent in aranžer Jože Privšek.

Kmalu za tem se pridruži glasbeni skupini C*Est La Vie, s katero potem dve leti in pol nastopa po klubih in plesiščih po vsej zahodni Evropi in Skandinaviji. Mnogo mesecev nastopa tudi na velikih potniških
ladjah.

Leta 1988 namesto obolele solistke vskoči na festival MMS in s skladbo Ti zmaga med debitanti.

Po vrnitvi v Slovenijo jo takoj sprejmejo v ansambel ljubljanske opere, kjer leta 1992 v glavni vlogi Olimpije debitira v Hoffmannovih pripovedkah ob tenoristu Janezu Lotriču.
Takoj zatem začne nastopati tudi v glavni vlogi Rozine v Seviljskem brivcu ter zatem poje tudi eno glavnih vlog v operi Krpanova kobila.

Ob tem študira tudi klasično petje na akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Olgi Gracelj.

Leta 1993 zapusti ljubljansko opero in dobi status svobodne umetnice.

Leta 1994 nastopi na jazz festivalu v Radencih, na Uličnem jazz festivalu v Celju, s svojim petjem sodeluje v mnogih gledaliških predstavah (Črna komedija za Celjsko gledališče), ustvarja glasbo za slikarske, kiparske razstave itd..

Leta 1995 s svojo lastno skladbo Še si tu (je avtorica glasbe), zmaga na festivalu MMS. Za tem izda istoimenski CD pri katerem sodeluje veliko odličnih glasbenikov, simfonični orkester RTV Slovenije in tudi Jože Privšek kot dirigent in aranžer.

Leta 1996 nastopi ob obisku papeža Janeza Pavla II. v Postojni.

Intenzivno ustvarja novo glasbo in leta 1999 izda CD z naslovom Povej mi zakaj. Cd je izjemno uspešen in z njim se uvrsti med najbolje prodajane avtorice in izvajalke v Sloveniji. Glasbo za istoimensko skladbo je ustvarila sama, Adi Smolar pa je na njeno glasbo napisal besedilo.

Leta 1998 po rojstvu sina prične ustvarjati zgoščenke za otroke. Skupaj s sestro Magdo Zore napišeta scenarij za sedem zgoščenk s skupnim naslovom Zvonček. Magda ustvari ves likovni del ter pripadajoče knjižice, Marta pa preko 1000 aranžmajev, zvočnih kulis in skladb. K sodelovanju pritegne preko 30 najboljših glasbenikov vseh glasbenih zvrsti, od prvega violinista filharmonije Saša Olenjuka, do kitarista Šank rocka Bora Zuljana, basista Siddharte Janija Haceta, pianista Boštjana Grabnarja, multiinstrumentalista Boštjana Gombača, harfistke Sofije Ristič solistke simfoničnega orkestra, lutnjaša, čembalistke, članov etno zasedbe Kurja koža itd. Vsi ti glasbeniki pod producentsko taktirko Marte Zore v treh letih posnamejo sedem zgoščenk. V glavnih vlogah skupaj z Marto na vseh sedmih zgoščenkah nastopa tudi igralec Gojmir Lešnjak Gojc, Marta pa poleg glavne ženske vloge posname tudi vse skladbe, ter tudi zmiksa ves igrani del, vso zvočno kuliso in tudi vse skladbe.

Zvončki so se uvrstili med najbolj poslušane cd-je za otroke, dramska gimnazija v Novi Gorici je postavila na oder celo predstavo na podlagi Zvončkov, sodijo pa tudi med najbolj izposojene zgoščenke v knjižnicah. Zvončke pri svojem delu z otroki uporablja tudi mnogo vrtcev v Sloveniji.

Za tem je Zvončke leta 2003 priredila še za nemški trg. Prevedel jih je Lavrinov nagrajenec, prevajalec Klaus Detlef Olof. Pod Martinim producentskim vodstvom so Zvončke z ekipo nemških igralcev posneli v Berlinu v studiu Stimmgerecht.
Sodelovali so igralci; Bernhardt Volger, Josephine Schmidt, Barbara Ratthey, Hans E.Eckhart, Maja Durr in Klaus Tilsner. Eno od vlog je posnela tudi Marta.

Leta 2000 izda zgoščenko z naslovom Nekje, kjer se je ustavil čas, leta 2010 pa zgoščenko z naslovom Svoja.

Marta Zore vodi tudi svojo pevsko šolo, 50 svojih učencev petja pa je med drugim predstavila tudi v televizijski oddaji Vikend paket 25.decembra 2016 na 1.programu RTV Slovenija. Pevce sicer pripravlja na avdicije v musical gledališčih v Londonu ter avdicije za glasbene akademije v Londonu. Eden takih je njen učenec Jaka Škapin, ki je zdaj tudi predsednik študentov na ACM – The academy of contemporary music Jaka Škapin o Marti – pevski pedagoginji:

Od samega začetka me je presenetil izjemno pristen in poglobljen individualni pristop ki je omogočal hitro napredovanje in izkušnje v odrski drži, studijskem snemanju in sami tehniki petja. Vse to mi danes omogoča izjemno versatilnost v mojem glasbenem delovanju. Sam trenutno študiram v Londonu in se ukvarjam s klasičnim komornim in solo petjem, jazz solo petjem, glasbeno terapijo in delom v samostojni glasbeni založbi. V času izobraževanja pri Marti Zore sem prav gotovo pridobil izjemno stabilno vokalno tehniko na kateri je mogoče graditi in svoje delovanje usmeriti v različne smeri. Poleg tega sem bil ob prihodu na mednarodno tržišče pripravljen za studijsko delo in nastope na velikih odrih. Poleg vsega tega pa sem ohranil tudi prepričanje da lahko kot pevec segam po višjih ciljih in priložnostih in vedno ohranjam individualen stil izvajanja glasbe in neomajno prepričanje v svoje sposobnosti. Jaka Škapin

Marta svoje učence povezuje tudi z uspešno ekipo profesionalnih glasbenikov v Londonu, kjer skladbe za njene učence snemajo v studiu Metropolis.

Marta Zore je bila tudi članica mnogih strokovnih žirij; bila je predsednica žirije v oddaji Bitka talentov, v kateri je zmagala Nina Pušlar, članica žirije za festival šansona 2014, članica žirije v televizijski oddaji Razred talentov, članica žirije na festivalu Slovenska popevka 2014. V letu 2017 je bila Marta predsednica žirije na festivalu Slovenska popevka na RTV Slovenija v obeh večerih, tako na festivalu popevke kot tudi na rock večeru. Na obeh prireditvah je tudi osebno podelila nagrade najboljšim avtorjem in izvajalcem ter zmagovalki Nuški Drašček.

V letu 2018 je bila predsednica žirije na festivalu Melodij morja in sonca v Portorožu.

V aprilu 2018 je ekipa 150. pevcev, glasbenikov in plesalcev pod njenim vodstvom izvedla koncert z naslovom Sprehod po zgodovini glasbe, katerega v celoti je idejna vodja in tudi producentka. Koncert je bil izveden na velikem odru Kongresnega trga v Ljubljani.

Marta Zore zasebno – intervju

Intervju: revija ONAPLUS (junij 2018)